Stiftelsen Oscar och Lili Lamms Minne
Du är här: Hem // 2011 
TitelTop down versus bottom up effects in aquatic food webs
NoFO2011-0011
UniversitetHögskolan i Halmstad
InstitutionFIH
HuvudsökandeAntonia Liess
Beviljat belopp 300 000
Sammanfattning
AIM With this project we aim at determining how top down (fish predation) and bottom up effects (terrestrial nutrient subsidies, turbidity) propagate through the pelagic food web and in turn how changes in light attenuation and nutrient availability affect benthic productivity as well as the relative importance of autotrophic versus heteroptophic pathways. The experiment will be conducted in aquatic mesocosms and manipulations will be fish (fish/no fish) crossed with the addition of dissolved organic matter together with nitrogen and phosphorous (NPDOM/no NPDOM) as a nutrient subsidy in a 2x2 factorial design with 3 replicates in 12 2000 L mesocosms. Inside each mesocosm we will suspend benthic substrates at 3 different depths. Response variables measured will include productivity (benthic/pelagic, autotroph/heteroptorph) and biomass and productivity of the different trophic levels. Questions to be answered with this experiment are (1) how bottom up and top down effects propagate through the food web (2) whether the importance of the heterotrophic, microbial pathway increases with NPDOM addition and (3) what effect light attenuation by pelagic organisms and NPDOM has on the benthic microbial community. The intent of this experiment is to isolate and understand processes than can be of general relevance in both freshwater and marine ecosystems. Anknytning till stiftelsens ändamål: Klimatförändring och med det förändringar i väderleken kommer sannolikt att förhöja exporten av näringsämnen, sediment, och löst organiskt kol till kringliggande sjöar, vattendrag och kustnära hav. Inflöde av dessa ämnen kommer att höja ljusutsläckning i vatten, vilket kommer att påverka art mångfalden, ekologiska interaktioner och konkurrens mellan bentiska och pelagiska organismer, liksom mellan primärproducenter och bakterier. Att förstå akvatiska födovävar och hur de reagera till miljöförändringar är viktig för att bedriva vattenvård i söt och saltvatten med syftet att kunna bevara mångfald och ekosystemfunktion i dessa habitat av hög ekonomisk värde.